Pomoc ofiarom Czarnobyla – jak to widzi Polska

Warszawa, 31.05.2016

26 maja br. z inicjatywy polskiej firmy The Farm 51 do regionów bezpośrednio dotkniętych katastrową w Czarnobylu wyruszyła komisja ekspertów. Głównym celem wyjazdu było zapoznanie się z potrzebami szkół znajdujących się w regionie dotkniętym katastrofą na elektrowni. W skład komisji weszły: Lyudmyla Kozlovska i Natalia Panchenko (Fundacja Otwarty Dialog), Olha Hrycenko (Ukraine Image Agency), Kateryna Litvinchova (Global Ukraine) oraz Hanna Rozhkova (rzecznik prasowy Państwowej agencji ds. strefy wykluczenia).

The Farm 51 jest twórcą aplikacji Chernobyl VR Project – wirtualnej interaktywnej wycieczki po Czarnobylu i Prypeci. Polscy programiści postanowili przekazać część zysków ze sprzedaży na pomoc ludziom dotkniętym katastrofą w Czarnobylu. Poprzez wyjazd komisji ekspertów do strefy wykluczenia The Farm 51 chce zapoznać się z sytuacją i potrzebami tego regionu w celu znalezienia priorytetowych kierunków pomocy. Aplikacja już jest dostępna w sprzedaży internetowej: https://www.g2a.com/chernobylvr. Każdy, kto kupi aplikację, dołączy do akcji pomocy osobom potrzebującym.

„Dobre warunki do nauki są bardzo ważne w procesie kształtowania się tożsamości dzieci. Lista potrzeb szkół jest dość długa, lecz większość problemów dotyczy stołówek, łazienek, braku klas komputerowych oraz problemów z dostępem do czystej wody pitnej. Dla nas bardzo ważnym jest wybranie odpowiedniej organizacji, która dobrze wykorzysta przekazane środki i pomoże dzieciom uczącym się w szkołach w pobliżu Czarnobyla” – oświadczyli członkowie komisji, która odwiedziła regiony w pobliżu Czarnobyla.

W celu znalezienia organizacji, która otrzyma środki na pomoc, Fundacja Otwarty Dialog wspólnie z The Farm 51 przeprowadzą przejrzysty konkurs, w trakcie którego będą określone priorytetowe kierunki pomocy oraz zostanie wybrana odpowiednia organizacja. Ostateczną decyzję podejmie komisja, członkami której są przedstawiciele organizacji pozarządowych, urzędnicy państwowi oraz niezależni eksperci.

***

Chernobyl VR Project to wyjątkowe przedsięwzięcie The Farm 51, które łączy świat gier komputerowych ze światem aplikacji edukacyjnych i narracji filmowej. Jest to pierwsza w historii wirtualna wycieczka po Czarnobylu i Prypeci przeznaczona na urządzenia VR, takie jak Oculus i PlayStation VR, HTC Vive oraz mobilne, jak Samsung Gear VR. Aplikacja daje możliwość odwiedzenia Czarnobyla bez wychodzenia z domu! Premiera projektu odbyła się 26 kwietnia br., w dzień 30. rocznicy katastrofy, w Muzeum historii Kijowa. Organizatorami wydarzenia były The Farm 51, Fundacja Otwarty Dialog, Ukraiński Instytut Pamięci Narodowej, Ukraine Image Agency oraz Global Ukraine. Premiera odbyła się przy wsparciu oraz pod honorowym patronatem prezydenta Kijowa – Vitaliia Klitschko

Dodatkowa informacja:

The Farm 51: