Nie tylko Sawczenko, Ukraina zwalnia Polaka!

Sąd w Odessie zdecydował o zmianie środka zapobiegawczego wobec polskiego obywatela - Aleksandra Orłowa. Po blisku pięciu latach Polak opuścił areszt śledczy. Według MSZ RP, Orłow był najdłużej przetrzymywanym bez wyroku obywatelem w historii III RP.

Aleksander Orłow jest dziennikarzem śledczym posiadającym wyłącznie polskie obywatelstwo. Od połowy lat 90. opisywał bulwersujące przypadki korupcji w Odessie i innych regionach Ukrainy. Swoją działalnością naraził się licznym wpływowym działaczom powiązanym z Partią Regionów i byłym prezydentem Ukrainy Wiktorem Janukowyczem. W 2011 roku został aresztowany pod zarzutem zlecenia zabójstwa.

"Od czasu aresztowania postępowanie było festiwalem niekompetencji. Śledztwo prowadziły osoby bez uprawnień, a kolejne posiedzenia sądu w niczym nie zmieniały sytuacji aresztowanego." - skomentował Tomasz Czuwara z Fundacji Otwarty Dialog, która latem 2015 r. rozpoczęła starania o uwolnienie dziennikarza.

Wczorajsze posiedzenie sądu było 155. (!). Podczas niego po raz pierwszy prokuratura nie zablokowała wniosku obrony o zmianę środka zapobiegawczego na areszt domowy, a nawet go poparła. W związku z powyższym sąd po długich naradach, które trwały do późnych godzin nocnych, przystał na propozycję obrony. Decyzję odeskich prokuratorów można powiązać za zmianą na stanowisku Prokuratora Generalnego. Z mianowanym 12 maja  br. na to stanowisko Jurijem Łucenko spotkała się w sprawie Orłowa delegacja posłów z grupy bilateralnej Polska-Ukraina polskiego parlamentu.

"Sprawa Aleksandra Orłowa stała się testem zmian na Ukrainie. Cieszę się, że wraz ze zmianą na stanowisku Prokuratora Generalnego prokuratura przestała się sprzeciwiać wypuszczeniu Orłowa na wolność i będzie mógł odpowiadać z wolnej stopy, po ponad 4,5 latach aresztu śledczego. Prokuratura nie zdecydowała się co prawda na weryfikację aktu oskarżenia przygotowanego w szczycie janukowiczowskiej korupcji przeciw dziennikarzowi, który ją demaskował, ale najważniejsze, że dalszy ciąg sprawy Orłowa będzie się toczył w bardziej humanitarnych warunkach. Po ludzku mówiąc zobaczy swe dwie córeczki, które nie widziały ojca od kilku lat." - skomentował poseł Marcin Święcicki, który brał udział w spotkaniach grupy a wcześniej odwiedzał Orłowa w areszcie.

W ostatnim czasie sprawa Aleksandra Orłowa była poruszana na wszystkich szczeblach kontaktów dyplomatycznych z Ukrainą. W jego sprawie interweniowali prezydenci i marszałkowie sejmu obu ostatnich kadencji. Proces dziennikarza był obserwowany przez misję sejmową w której udział wzięli Małgorzata Gosiewska i Marcin Święcicki. Sprawa dziennikarza, stała się 10 marca br. przedmiotem posiedzenia sejmowej Komisji Do Spraw Łączności Z Polakami Za Granicą. Dzięki ponadpartyjnemu zaangażowaniu licznych posłów po kierownictwem przewodniczącego Michała Dworczyka, wizyta posłów z grupy parlamentarnej Polska-Ukraina wyniosła sprawę Orłowa na najwyższy szczebel. Również po stronie ukraińskiej sprawa polskiego dziennikarza spotkała się ze znaczącym odzewem. Poręczenia za Aleksandra Orłowa złożyło kilku deputowanych Rady Najwyższej, min. Pawlo Kostenko i Oleksandr Urbańskij. W jego sprawie osobiście interweniowała w Odessie przewodnicząca Rady Najwyższej Oksana Syroid i były szef ukraińskiego MSZ Borys Tarasiuk.

Uwolnienie Aleksandra Orłowa to również wielka zasługa adwokatów Law Firm "Ario": Evgena Grushovetsa i Juliana Khorunzhiy'ego którzy pro bono zgodzili się bronić polskiego obywatela.

Przewlekłość postępowania świadczy jednoznacznie o słabościach ukraińskiego wymiaru sprawiedliwości i konieczności głębokiej lustracji środowiska prawniczego na Ukrainie.

13241147_997217267020723_2089161897910223553_n.jpg

13254206_997236647018785_5384403691851525401_n.jpg