Kliczko: Polacy zrobili mi piękną niespodziankę

26.04.2016 r., Kijów. W 30 rocznicą katastrofy w Czarnobylu Polacy z firmy The Farm 51 zaprezentują Chernobyl VR project. To interaktywna opowieść na temat tragicznych losów ludzi i miejscu, które dotknęła ekologiczna katastrofa wszech czasów.

26 kwietnia 1986 roku przegrzanie reaktora jądrowego w bloku energetycznym nr 4 doprowadziło do wybuchu wodoru, wzniecenia pożaru oraz rozprzestrzenienia substancji promieniotwórczych na terenie elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Tak rozpoczęła się największa w historii katastrofa przemysłowa i ekologiczna. W wyniku katastrofy skażeniu promieniotwórczemu uległ olbrzymi teren wokół elektrowni, a z okolic Czarnobyla i miasta Prypeć wysiedlono ok. 350 000 osób. Ich mieszkania i miejsca pracy zostały porzucone na zawsze w ciągu kilku godzin. Postapokaliptyczna sceneria okolic reaktora stała się inspiracją dla licznych filmów i gier.

"W The Farm 51  uznaliśmy, że dramatyczna historia katastrofy w Czarnobylu nie powinna być sprowadzona do poziomu gry akcji. Chcieliśmy wykorzystać mechanikę gier komputerowych, by stworzyć pierwszą w historii wirtualną wycieczkę po Czarnobylu i Prypeci w technologii Virtual Reality (VR), przeznaczoną na urządzenia VR, takie jak Oculus i PlayStation VR, HTC Vive oraz mobilne, jak Samsung Gear VR." - opisuje Wojciech Pazdur, wiceprezes gliwickiego studia.

Projekt Polaków jest niezwykły z wielu powodów. Przede wszystkim pokazuje, że dynamicznie rozwijająca się technologia VR może być idealnym narzędziem do promowania zagadnień edukacyjnych. W połączeniu z wysoką jakością produkcji, która pozwoliła na wierne odwzorowanie realiów współczesnego Czarnobyla i Prypeci powstała aplikacja inna niż wszystkie, robiąca na Ukrainie ogromne wrażenie.

"Polacy zrobili mi ogromną niespodziankę. Jestem synem likwidatora katastrofy i czuję się poruszony, że losy takich ludzi jak mój ojciec spotkały się z zainteresowaniem i zostały przedstawione w tak nowatorski sposób. Wierzę, że dzięki takim aplikacjom jak Chernobyl VR project historię katastrofy i poszkodowanych w niej moich rodaków poznają ludzie na całym świecie." - powiedział Witalij Kliczko, mer Kijowa, który objął swoim patronatem światową premierę aplikacji w Muzeum Historii Miasta Kijowa.
Premierę wspierają również Fundacja Otwarty Dialog, ukraiński Instytut Pamięci Narodowej, agencja Global Ukraine i Ukraińska Agencja Wizerunku.

Producenci aplikacji zdecydowali się również na wymierne wsparcie ofiar. We współpracy z Fundacją Otwarty Dialog, The Farm 51 przekaże część przychodów ze sprzedaży aplikacji  (10%, 30% lub 60%, w zależności od wersji) na rzecz fundacji zajmujących się pomocą ofiarom katastrofy.

Bezpośrednio po premierze, od 27 kwietnia do 10 maja 2016 r. w Muzeum Historii Miasta Kijowa, w godzinach jego pracy, każdy będzie mieć okazję do wirtualnego odwiedzenia Czarnobyla za pomocą Chernobyl VR project.

Zapowiedź światowej premiery Chernobyl VR project.

Chernobyl VR Project to wyjątkowe przedsięwzięcie gliwickiego studia The Farm 51, które łączy świat wirtualnej rzeczywistości ze światem aplikacji edukacyjnych. Jest to pierwsza w historii wirtualna wycieczka i wirtualne muzeum Czarnobyla i Prypeci przeznaczona na urządzenia VR, takie jak Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR oraz mobilne, takie jak Samsung Gear VR. Zespół The Farm 51 kilkukrotnie odwiedził miejsce katastrofy przygotowując projekt i zbierając materiały wizualne. Chernobyl VR Project to niepowtarzalne połączenie wszystkich dostępnych dziś form kreowania wirtualnej rzeczywistości – interaktywnego filmu stereoskopowego, zdjęć 360 czy typowej aplikacji 3D zbliżonej jakością doznań do gier komputerowych. Projekt powstaje przy użyciu technologii Reality 51, która zapewnia maksymalne przeniesienie rzeczywistości do świata wirtualnego.

Więcej informacji:
Strony Chernobyl VR Project i Reality 51:

Strona The Farm51:

Strona Fundacji Otwarty Dialog:

13064687_1057094077665988_8885475544224601801_o.jpg

13062922_1056492001059529_8917826947153644615_o.jpg

Ukraińska parada przejdzie przez Warszawę

W sobotę 21 maja br. ulicami Warszawy przejdzie "Parada Wyszywanek". W ten sposób Ukraińcy mieszkający w stolicy będą obchodzić Dzień Wyszywanki i zachęcać Polaków do poznania swojej kultury.