W 30. rocznicę katastrofy Polacy przybliżą światu Czarnobyl

Warszawa, 16.03.2016

Chernobyl VR Project wprawił w zachwyt słynnego sportowca i mera Kijowa - Witalija Kliczko. Dzięki innowacyjnej technologii aplikacji gliwickiej firmy The Farm 51, tegoroczna 30. rocznica katastrofy czarnobylskiej nabierze wyjątkowej oprawy. W Kijowie przy wsparciu Fundacji Otwarty Dialog zostało zawarte porozumienie w tej sprawie.

Aplikacja gliwickiego studia wzbudziła na Ukrainie sensację nie tylko ze względu na innowacyjną polską technologię Reality 51 pozwalającą na realne przeniesienie się do wirtualnej rzeczywistości, ale przede wszystkim na tematykę. Katastrofa w Czarnobylu i związany z nią dramat milionów osób jest silnie zakorzeniony w świadomości Ukraińców, jednak tylko nieliczna grupa miała okazję poznać miejsce tragedii naocznie. Polski projekt sprawi, że będzie to możliwe i w pełni bezpieczne.

Dzięki porozumieniu zawartym w kijowskim magistracie, 26 kwietnia 2016 r., w 30. rocznicę wybuchu w reaktorze, w Kijowie odbędzie się światowa premiera Chernobyl VR Project. Wydarzeniu będą towarzyszyć dwie konferencje – technologiczna oraz inwestycyjna (mająca na celu rozpoczęcie procesu wsparcia innowacyjnych projektów polsko-ukraińskich). W uroczystościach udział weźmie mer Kijowa, Witalij Kliczko, którego ojciec osobiście likwidował skutki katastrofy.

Razem z The Farm 51 przywiązujemy ogromną wagę zarówno do przywrócenia pamięci o jednym z najtragiczniejszych epizodów historii najnowszej Ukrainy i jej sąsiadów, edukacji oraz współpracy polsko-ukraińskiej w obszarze nowych technologii i inwestycji” - podkreślił Bartosz Kramek, Przewodniczący Rady Fundacji Otwarty Dialog.

Realizacja powyższych założeń jest możliwa dzięki przygotowaniu premiery we współpracy z licznymi partnerami. Dlatego Fundacja Otwarty Dialog podczas wizyty wiceprezesów The Farm 51 - Łukasza Rosińskiego i Wojciecha Pazdura zaaranżowała spotkania z lokalnymi politykami, przedstawicielami fundacji wspierających ofiary katastrofy, przedstawicielami mediów i potencjalnymi partnerami technologicznymi.

Chernobyl VR Project to wyjątkowe przedsięwzięcie gliwickiego studia The Farm 51, które łączy świat wirtualnej rzeczywistości ze światem aplikacji edukacyjnych. Jest to pierwsza w historii wirtualna wycieczka i wirtualne muzeum Czarnobyla i Prypeci przeznaczona na urządzenia VR, takie jak Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR oraz mobilne, takie jak Samsung Gear VR. Zespół The Farm 51 kilkukrotnie odwiedził miejsce katastrofy przygotowując projekt i zbierając materiały wizualne. Chernobyl VR Project to niepowtarzalne połączenie wszystkich dostępnych dziś form kreowania wirtualnej rzeczywistości – interaktywnego filmu stereoskopowego, zdjęć 360 czy typowej aplikacji 3D zbliżonej jakością doznań do gier komputerowych. Projekt powstaje przy użyciu technologii Reality 51, która zapewnia maksymalne przeniesienie rzeczywistości do świata wirtualnego.

Więcej informacji:

Strony Chernobyl VR Project i Reality 51:

Strona The Farm51:

Strona Fundacji Otwarty Dialog:

chernobyl_vr_project_PL_long.pdf

pdf | 824 KB