[Wydarzenie odwołane]Nie płacę za pracę!

[Wydarzenie odwołane]

W Warszawie, zostanie zainicjowany projekt skierowany do imigrantów zarobkowych z Ukrainy “Nie płacę za pracę”. Dzięki inicjatywie Ukraińcy poznają korzyści z legalnej pracy w Polsce i dowiedzą się jak unikać wykorzystania przez nieuczciwego pośrednika pracy.

60% Ukraińców którzy przyjechali do pracy do Polski zapłaciło wcześniej haracze pośrednikom pracy. Z kolei po przyjeździe do Polski, nieświadomi swoich praw, Ukraińcy często podejmują się pracy “na czarno”. Szacuje się, że w Polsce pracuje obecnie w ten sposób nawet 300 tys. Ukraińców. Celem projektu “Nie płacę za pracę”, jest to, aby jak najmniej osób było wprowadzane w błąd co do konieczności ponoszenia opłat za możliwość pracy w Polsce oraz miało świadomość zagrożeń wynikających z pracy “na czarno”.

Projekt realizowany jest przez biuro pośrednictwa pracy OTTO oraz organizacje pozarządowe pomagające Ukraińcom w Polsce - Fundację EuroMajdan Warszawa, Fundację Otwarty Dialog i Fundację Ternopilską.

Najlepsze rzeczy w życiu są za darmo

Wielu Ukraińców jest przekonanych, że aby pracować w Polsce muszą zapłacić pośrednikom. Płacą więc za wszystko: za miejsce pracy w Polsce, za oświadczenia; dokument, który podobnie jak i możliwość pracy w Polsce są dostępne bezpłatnie. Często są to tak wysokie koszty, że na wyjazd składa się cała rodzina. Co gorsze, po przyjeździe do Polski często zdarza się, że na pracownika nie czeka żadne zajęcie.

Gdy OTTO rozpoczynało działalność na Ukrainie, zaskoczyło nas podejście kandydatów, którzy wręcz oczekiwali, że będziemy pobierali od nich opłaty. Traktujemy to jako nielegalny proceder I projekt “Nie płacę za pracę” rozumiemy bardzo dosłownie, chcemy budować świadomość Ukraińców, że mogą podjąć legalną pracę w Polsce bez opłat. – Tomasz Dudek, Dyrektor Operacyjny OTTO.

Prawo do legalnej pracy – prawem człowieka

Prawo do pracy jest naturalnym prawem każdego człowieka. Prawo do legalnej i bezpiecznej pracy, bo tylko taka praca daje gwarancję bezpieczeństwa i rozwoju. Powszechne jednak jest również wciąż zatrudnianie imigrantów w Polsce “na czarno”, również za zgodą samych pracowników, nieświadomych swoich praw. Praca “na czarno” pozbawia ich prawa do opieki zdrowotnej i nie chroni w przypadku, gdy pracodawca nie zapłaci im pensji.

W ramach projektu “Nie płacę za pracę” oferujemy dostęp do wiedzy na temat praw pracowników, możliwości podjęcia legalnej pracy w Polsce i edukacji, a także dostęp do ofert pracy u sprawdzonych pracodawców. Pokazujemy również jak poradzić sobie, gdy zostaniemy oszukani przez pracodawcę, który np. “nie płaci nam za pracę” – komentuje Natalia Panchenko z EuroMajdanu Warszawa.

Strona projektu www.nieplacezaprace.pl

Firma OTTO Workforce jest ekspertem w zakresie zintegrowanego doradztwa personalnego i międzynarodowego pośrednictwa pracy. Od piętnastu lat optymalizuje procesy kadrowe, pośredniczy w zatrudnianiu pracowników na skalę europejską oraz prowadzi zaawansowane procesy rekrutacyjne. Dziennie, za pośrednictwem ponad 50 biur rekrutacyjnych w Europie, oddelegowuje do pracy w firmach w Polsce, Niemczech i Holandii ponad 10 tysięcy pracowników. Od 2013 roku firma z pomocą własnych struktur rekrutacyjnych zajmuje się rekrutacją pracowników z Ukrainy.

poster.png

Save_the_date_4.03.jpg

Logo_Nieplace.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.