"Wszyscy płacimy za kretynizm dobrej zmiany" - Wojciech Maziarski o orzeczeniu sądu w sprawie ODF.

24 maja na łamach Gazety Wyborczej ukazał się felieton Wojciecha Maziarskiego "Dobra zmiana liczona w ziobrach" na temat wniosku ministra spraw zagranicznych do sądu o odwołanie zarządu Fundacji  Otwarty Dialog oraz ostatniej, analogicznej sprawy dotyczącej  organizacji Obywatele RP.

Maziarski mierzy postępy "dobrej zmiany" tak zwanymi ziobrami. W ten  sposób ukazuje stopień idiotyzmu zarzutów stawianych przez instytucje  państwowe osobom, których działania nie spodobały się władzy pod kątem  politycznym czy ideologicznym.
"Wniosek ministra spraw zagranicznych do sądu o odwołanie zarządu  fundacji Otwarty Dialog za to, że przewodniczący rady tej fundacji Bartosz Kramek opublikował na Facebooku tekst publicystyczny „Niech stanie państwo. Wyłączmy rząd”,  sytuuje się gdzieś w połowie skali, w rejonie piątki. Podobnie zresztą  jak wniosek Ministerstwa Spraw Wewnętrznych o ustanowienie  komisarycznego zarządu fundacji Wolni Obywatele RP za to, że niezależny  od tej fundacji ruch Obywatele RP działa władzy na nerwy" -  czytamy w felietonie.
Wojciech Maziarski zauważa, że sądy kolejno odrzucają te oskarżenia, a  za procesy płacą ministerstwa, prokuratura, policja z podatków  obywateli. Na szczęście sądy nie tylko oddalają zarzuty, ale także  przypominają skarżącym o podstawowych prawdach i zasadach obowiązujących  w cywilizowanym państwie prawa. Jako przykład podaje uzasadnienie orzeczenia w sprawie Fundacji Otwarty Dialog sędzi Ewy Maciejewskiej.
"Maciejewska stwierdza, że Bartosz Kramek nie jest członkiem jej [Fundacji - przyp. red.] zarządu, więc to, co pisze na swoim Fejsie, nie idzie na konto tego  zarządu. Jednak nawet gdyby przyjąć, że jest inaczej, to i tak nie  byłoby podstaw, by uznać to za naruszenie prawa, bo tezy zawarte w  artykule „Niech stanie państwo. Wyłączmy rząd” mieszczą się w ramach gwarantowanej konstytucją wolności słowa" - pisze redaktor.
Cały artykuł dostępny tutaj:

Dobra zmiana liczona w ziobrach

Pan paci, pani paci, my wszyscy pacimy za kretynizm 'dobrej zmiany'

Satrapa uwalnia oponenta w przededniu wizyty w Polsce

temu

Władimir Kozłow, kazachski dysydent, po blisko pięciu latach spędzonych za kratkami, wyszedł na wolność. Lider największej partii opozycyjnej "Ałga" został zwolniony w przededniu wizyty w Polsce autorytarnego prezydenta Kazachstanu, Nursułtana Nazarbajewa.
Центр «Український Світ», який допоміг 30 тисячам українців, припинив свою діяльність

temu

Фундація «Відкритий Діалог» закрила варшавський центр «Український Світ» після понад двох років діяльності. Він був першим і найбільшим центром допомоги українцям, котрі масово приїжджали до Польщі. З початку діяльності центр надав допомогу понад 30 тисячам осіб.
Centrum “Ukraiński Świat” zakończyło działalność. Pomogło 30 tysiącom Ukraińców

temu

Po ponad dwóch latach działaności Fundacja Otwarty Dialog zamknęła centrum “Ukraiński Świat”. Było to pierwsze i największe centrum pomocy dla licznie przybywających do Polski Ukraińców. Od początku działalności, udzieliło pomocy ponad 30 000 osób.
Pomoc ofiarom Czarnobyla – jak to widzi Polska

Warszawa, 31.05.2016