UKRAIŃSKI ŚWIAT W WARSZAWIE

W samym centrum Warszawy od ponad roku funkcjonuje centrum pomocy i kultury „Ukraiński Świat”. Dzięki wolontariuszom i darczyńcom udało nam się pomóc dziesiątkom przyjeżdżających do Polski uchodźców – znaleźli pracę, mieszkanie i wsparcie psychologa. Zintegrowaliśmy także ukraińską diasporę i otwartych na dialog Polaków zapraszając ich na szereg wydarzeń kulturalnych – koncertów, spotkań, dyskusji. Aby Ukraiński Świat mógł dalej funkcjonować, potrzebujemy jednak pomocy!

Ukraiński Świat jest funkcjonującą od kwietnia 2014 roku platformą pomocy dla uchodźców ze wschodu Ukrainy prowadzoną przez Fundację Otwarty Dialog we współpracy z organizacją EuroMajdan Warszawa.

Na miejscu, dzięki pracy zespołu wolontariuszy, prawników i psychologów prowadzone są konsultacje, podczas których pomagamy uchodźcom w znalezieniu pracy, mieszkania, placówki wychowawczej czy szkoły dla ich dzieci, a także w legalizacji i formalizacji pobytu. Oferujemy pomoc psychologiczną i prawną, prowadzimy kursy języka polskiego. Każdego dnia zgłaszają się do nas osoby chcące w jakiś sposób wesprzeć Ukraińców. Nasze centrum wspiera takie inicjatywy i pomaga w ich realizacji.

Poza tym, Ukraiński Świat stanowi centrum kultury – jest ukraińskim sercem, bijącym w centrum Warszawy. Funkcjonuje tu oficjalna filia Biblioteki Majdanu, można podziwiać stałe ekspozycje muzealne – Muzeum Majdanu, Klatkę Putina, czy Gabinet Janukowycza. Prowadzimy także czasowe wystawy fotografii, grafik i obrazów, związanych z tematem kryzysu na Ukrainie. Dzięki współpracy ze stowarzyszeniem Smolna, codziennie wieczorem odbywają się Koncerty Chopinowskie. Uruchomiliśmy także trzy, wyjątkowe miejsca pamięci: wieszcza Tarasa Szewczenki, ofiar majdanu – Niebiańskiej Sotni oraz poległych w ATO żołnierzy.

Przez ponad rok funkcjonowania, Ukraiński Świat stał się także międzykulturowym miejscem wspólnej działalności Polaków, Ukraińców, a także przedstawicieli innych mniejszości narodowych. Zorganizowaliśmy dziesiątki spotkań, koncertów, wernisaży, promocji książkowych, debat i wieczorów integracyjnych. Wspólnie oglądaliśmy finał Ligii Europy, w którym grał ukraiński Dnipro, spotykaliśmy się na wieczorach filmowych, śpiewankach, ćwiczyliśmy tańce ludowe i bojowego hopaka – popularną ukraińską sztukę walki.

Odwiedzili nas, między innymi, znani publicyści i deputowani Rady Najwyższej Ukrainy Serhij Leszczenko i Mustafa Nayem, deputowany Vitalij Kuprij, opozycjoniści z Kazachstanu i Rosji Muratbek Ketebayev oraz Nicolai Kobliakov, liderzy Samoobrony Majdanu Andrij Parubij i Wołodymyr Parasiuk, „głosy Majdanu” - wokalistka Rusłana Lyzhychko i działacz kultury Jewhen Nyszczuk, lider Tatarów Krymskich Mustafa Dżemilew i wielu innych.

Ukraiński Świat tętni życiem, a każde wydarzenie skupia dziesiątki uczestników. Wszystko to, dzięki grupie niezastąpionych wolontariuszy – Polaków i Ukraińców – dla których nasze centrum, z panującą w nim rodzinną atmosferą, możliwościami niesienia pomocy oraz uczestnictwa w ciekawych wydarzeniach, stało się drugim domem. Wierzymy, że w znaczny sposób przyczyniamy się nie tylko do materialnego i mentalnego wsparcia Ukraińców. Także budujemy międzynarodowy dialog oparty na empatii i zrozumieniu, burzymy stereotypy, promujemy kulturę. Zbliżenie młodzieży obu narodowości, to wyjątkowy efekt działalności Ukraińskiego Świata.

Niestety, w związku z trudną sytuacją materialną nad „Ukraińskim Światem” zawisło widmo zamknięcia. Dzięki Urzędowi Miasta Stołecznego Warszawy i Urzędowi Dzielnicy Śródmieście lokal jest użyczony nieodpłatnie, ale jego działalność każdego miesiąca kosztuje ponad 10 000 zł. Bardzo nam zależy by ludzie uciekający przed wojną z Ukrainy nie stracili niezbędnej pomocy oferowanej przez nas Polaków.

Apelujemy o pomoc w ratowaniu Ukraińskiego Świata! Tylko dzięki waszej pomocy finansowej możemy zachować (i rozwijać) to wspaniałe miejsce. Datki można przekazywać poprzez formularz na stronie: http://odfoundation.eu/uratujus albo bezpośrednio na konto Fundacji Otwarty Dialog, z dopiskiem „Uratuj US”: 18 2490 0005 0000 4600 6090 6887

Zachęcamy do zapoznania się z galerią zdjęciową, przekrojowo obrazującą działalność Ukraińskiego Świata:

Zachęcamy do obejrzenia krótkiego klipu video obrazującego stałe wystawy w Ukraińskim Świecie:

Zachęcamy do odwiedzania naszych stron internetowych:

Strona Fundacji Otwarty Dialog (PL) - http://odfoundation.eu/

Strona Euromajdanu Warszawa (PL) - http://www.euromaidanwarszawa.com/

Nieoficjalna strona Ukraińskiego Świata - http://ukrainskiswiat.pl/

Facebook Ukraińskiego Świata (PL) - https://www.facebook.com/UkrainskiSwiat

Facebook Fundacji Otwarty Dialog (PL) - https://www.facebook.com/OpenDialogFoundation

Facebook Fundacji Otwarty Dialog (UA) - https://www.facebook.com/ODFUKR

Facebook Euromajdanu Warszawa (PL) - https://www.facebook.com/EuroMajdanWarszawa

Zachęcamy do zapoznania się z publikacjami dotyczącymi Ukraińskiego Świata:

Newsweek (PL) - http://polska.newsweek.pl/ukraincy-w-polsce-co-robia-w-polsce-imigranci-z-ukrainy,artykuly,361882,1.html

Gazeta Wyborcza (PL) - http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,54420,17894195,Pytali__gdzie_jestem__W_Warszawie__pomagam_Ukrainie.html

Onet (PL) - http://wiadomosci.onet.pl/prasa/ukrainski-swiat-w-warszawie/mkhk6b

The Guardian (EN) - http://www.theguardian.com/world/2015/may/13/ukraines-refugees-find-solace-in-poland-europes-most-homogenous-society

New York Times (EN) - http://www.nytimes.com/2015/05/31/world/europe/ukrainian-migrants-fleeing-conflict-get-a-cool-reception-in-europe.html?_r=0#

Socportal (UA) ¬- http://socportal.info/2015/03/11/list-do-poranenogo-soldata-u-varshavi-z-yavilasya-pol-ova-poshta.html

ICTV (UA) - http://fakty.ictv.ua/ua/index/view-media/id/91550

Gazeta (UA) - http://gazeta.ua/articles/life/_u-varshavi-prohodit-vistavka-fotografij-pravogo-sektora/629635

LRT (LIT) - http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/76971 (czas: 10:50-13:15)

Fundacja Otwarty Dialog powstała w Polsce w 2009 roku z inicjatywy Lyudmyly Kozlovskiej, pełniącej obecnie funkcję Prezesa Fundacji. Do celów statutowych Fundacji należą obrona praw człowieka, demokracji i praworządności na obszarze postradzieckim. Szczególną uwagę Fundacja skupia na największych krajach regionu: Kazachstanie, Rosji i Ukrainie.
Fundacja realizuje swoje cele poprzez organizację misji obserwacyjnych, w tym obserwacji wyborów i monitorowanie stanu przestrzegania praw człowieka w obszarze postradzieckim. Na ich podstawie powstają raporty i sprawozdania dystrybuowane następnie wśród instytucji UE, OBWE i innych organizacji międzynarodowych, resortów spraw zagranicznych i parlamentów krajów UE, ośrodków analitycznych i mediów.
Obok działalności obserwacyjnej i analitycznej, Fundacja prowadzi aktywne działania we współpracy z parlamentarzystami zaangażowanymi w sprawy zagraniczne, prawa człowieka i relacje z krajami postradzieckimi w celu wsparcia procesów demokratyzacji i liberalizacji ich polityki wewnętrznej. Do istotnych obszarów działalności Fundacji należą także programy wsparcia więźniów i uchodźców politycznych.
Fundacja posiada swoich stałe przedstawicielstwa w Warszawie, Kijowie i Brukseli.

_MG_5880.jpg

_MG_0060.jpg

_MG_5864.jpg

_MG_3451.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.