Zlicytują się by ratować uchodźców

Los setek uchodźców przebywających w Warszawie jest zagrożony. Nad funkcjonowaniem centrum Ukraiński Świat, w którym przybysze z wielu krajów otrzymują bezpłatnie pomoc, zawisły czarne chmury. Jest jednak nadzieja, by centrum zostało uratowane – posłużą do tego aukcje charytatywne.

Rafał ma 22 lata, ponad 130 lotów i wycieczkę dookoła świata na koncie. By pomóc uchodźcom zdecydował się podzielić swoją wiedzą i wystawić na aukcji kurs „Jak polecieć dookoła ziemi?”. Teraz każdy może się dowiedzieć, jak odwiedzić Australię za mniej niż 1000 złotych. Całość pieniędzy jakie Rafał otrzyma za swój kurs trafi na rzecz Ukraińskiego Świata.

Rafał nie jest jedynym, który zdecydował się pomóc. Liczba aukcji, które powstają, aby uratować centrum pomocy dla uchodźców codziennie rośnie. Na licytację można oddać fajne rzeczy, ale też swój czas albo umiejętności. W akcję zaangażowali się zwykli ludzie i bohaterowie znani z telewizji. Dzięki aukcjom w serwisie theJillion.com każdy będzie mieć szansę odbycia lekcji demokracji z posłem Marcinem Święcickim, który oprowadzi zwycięzcę po zakamarkach i kuluarach Sejmu, kurs gotowania przysmaków z Azji Centralnej z Żanar, wycieczkę śladami kijowskiej „Rewolucji Godności” z Michałem, lekcję „Autostop dla początkujących” z Jędrzejem, czy profesjonalną sesję zdjęciową z Aleksem.

Jednak uchodźcy dzięki akcji mogą zyskać znacznie więcej niż licytujący.

„Każdego dnia odwiedza nas ponad sto osób” – komentuje Mateusz Kramek, kierujący centrum z ramienia Fundacji Otwarty Dialog. „Na miejscu pomagamy znaleźć pracę w Polsce, a także szkoły dla dzieci uchodźców. Emigranci otrzymują pomoc prawną, uczą się języka polskiego” – dodał Kramek.

Ukraiński Świat to też miejsce przeplatania się kultur. Obecnie jest jedynym miejscem w Warszawie, gdzie można codziennie na żywo posłuchać dzieł Chopina. Miesięczne koszty utrzymania centrum to od 7,5 do 10 tys. zł.

Jeśli nie uda się ich zdobyć, straty będą niepowetowane. Nie ma drugiej placówki, która oferowałoby w jednym miejscu tak szeroki zakres pomocy.

Szczególnie groźne mogą być konsekwencje przerwania pomocy psychologicznej z której korzystają setki zainteresowanych. Wielu pacjentów Natalii Basko to osoby po ciężkich traumach, uciekinierzy z terenów objętych działaniami zbrojnymi. „Przerwanie terapii w niektórych przypadkach to zagrożenie życia” – ocenia terapeutka.

Aby wesprzeć Ukraiński Świat można wylicytować coś dla siebie, lub zgłosić swoją ofertę na www.thejillion.com w projekcie "Ukraiński Świat" :

Centrum można też wesprzeć przekazując pieniądze na dedykowane konto Fundacji Otwarty Dialog: Alior Bank SA PL: 18 2490 0005 0000 4600 6090 6887 lub do puszki bezpośrednio w centrum (ul. Nowy Świat 63), nr zgody MAiC 2015/1814/OR.

Nagranie promocyjne dostępne jest pod linkiem:  https://youtu.be/5bofnWbLE_A
Instrukcja dodawania aukcji dostępna jest pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=FnHnnpnfhN0&feature=youtu.be

Fundacja Otwarty Dialog powstała w Polsce w 2009 roku z inicjatywy Lyudmyly Kozlovskiej, pełniącej obecnie funkcję Prezesa Fundacji. Do celów statutowych Fundacji należą obrona praw człowieka, demokracji
i praworządności na obszarze postradzieckim. Szczególną uwagę Fundacja skupia na największych krajach regionu: Kazachstanie, Rosji i Ukrainie.
Fundacja realizuje swoje cele poprzez organizację misji obserwacyjnych, w tym obserwacji wyborów i monitorowanie stanu przestrzegania praw człowieka w obszarze postradzieckim. Na ich podstawie powstają raporty i sprawozdania dystrybuowane następnie wśród instytucji UE, OBWE i innych organizacji międzynarodowych, resortów spraw zagranicznych i parlamentów krajów UE, ośrodków analitycznych i mediów.
Obok działalności obserwacyjnej i analitycznej, Fundacja prowadzi aktywne działania we współpracy z parlamentarzystami zaangażowanymi w sprawy zagraniczne, prawa człowieka i relacje z krajami postradzieckimi w celu wsparcia procesów demokratyzacji i liberalizacji ich polityki wewnętrznej. Do istotnych obszarów działalności Fundacji należą także programy wsparcia więźniów i uchodźców politycznych.
Fundacja posiada swoich stałe przedstawicielstwa w Warszawie, Kijowie i Brukseli.

11328947_760455404072326_1759720208_n.jpg

_DSC2192.jpg