Hiszpania uwolniła dysydenta -Muratbek Ketebayev wrócił do Polski

Muratbek Ketebayev opuścił Hiszpanię i wrócił do Polski, gdzie od grudnia 2013 r. posiada status uchodźcy. Tym samym zakończyła się próba uzyskania ekstradycji znanego dysydenta do Kazachstanu jaką podjął reżim Nursultana Nazarbayeva.

Jestem bardzo szczęśliwy, że hiszpańskie Ministerstwo Sprawiedliwości postanowiło zakończyć sprawę i nie wysyłać wniosku ekstradycyjnego do sądu - powiedział po otrzymaniu decyzji Muratbek Ketebayev. Byłem przekonany o tym, że Hiszpania podejmie pozytywną dla mnie decyzję. Obok tej wcześniejszej, zapewniającej ochronę Aleksandrowi Pavlovowi, jest to jasny znak, że hiszpańskie społeczeństwo i media ujrzały prawdziwą twarz kazachskiego reżimu. Teraz musimy walczyć o podobną decyzję we Francji, tak by zapewnić Mukhtarovi Ablyazovowi ochronę przed Nazarbayevem i jego bliskim sojusznikiem, Putinem - dodał.

28.12.2014 r. Ketebayev został aresztowany w Hiszpanii na podstawie Red Alert Interpolu, tego samego, który był podstawą jego krótkiego zatrzymania w Polsce w czerwcu 2013 r. (władze polskie szybko uznały polityczną naturę jego prześladowania i przyznały mu status uchodźcy). Hiszpański sąd początkowo nie przyjmował do wiadomości faktu posiadania przez niego „paszportu genewskiego”. Ketebayev, jako „osoba, która twierdzi, że jest uchodźcą” trafił do więzienia Soto de Real pod Madrytem.

Red Alert wskazywał na jego odpowiedzialność za wzniecanie niepokojów społecznych w Zhanaozen w 2011 r. W rzeczywistości Ketebayev wspierał wówczas strajkujących pracowników naftowych, którzy wystąpili przeciwko warunkom pracy i samowoli władz. Strajk został krwawo stłumiony 16.12.2011 r., a w konsekwencji dramatycznych wydarzeń władze Kazachstanu rozpoczęły trwającą do dziś kampanię rozprawy z opozycją polityczną i niezależnymi mediami.

15.01.2015 r. sąd, po interwencji Ambasady RP w Madrycie, zdecydował się wypuścić go za kaucją i pozwolił odpowiadać z wolnej stopy.

Władze Kazachstanu zatrudniły hiszpańskich prawników, którzy mieli wspierać oskarżenie podczas spodziewanego procesu. Według stawianych zarzutów, w 2010 r. Ketebayev miał wejść w posiadanie sfałszowanego paszportu, w latach 2005-2009 w wyniku działalności w „zorganizowanej grupie przestępczej” kierowanej przez Ablyazova – przyczynić się do strat BTA Banku na 5 mld $, oraz na przełomie 02/03.2009 pomóc zorganizować wyjazd poszukiwanych pracowników BTA z Kazachstanu do Kirgizji i Rosji.

Po otrzymaniu dokumentów z Kazachstanu, Ministerstwo Sprawiedliwości – uznając polityczne motywacje prześladowania Ketebayeva, oraz niezgodność ewentualnej ekstradycji z Konwencją Genewską z 1951 (zasada non-refoulement) zdecydowało się nie kierować sprawy do sądu i zamknąć ją przed rozpoczęciem procesu. Jednocześnie na jego wniosek nazwisko Ketebayeva zostało usunięte z hiszpańskiej bazy danych osób poszukiwanych przez Interpol. 9.03.2015 r. Ketebayev odzyskał paszport, a następnie wrócił do Polski.

Fundacja Otwarty Dialog z zadowoleniem przyjmuje decyzję władz Hiszpanii. Po decyzji w sprawie Aleksandra Pavlova jest to kolejny znak, że kraj ten stanął po stronie praw człowieka i zdecydował się pozostać wiernym wartościom, na których zbudowana jest Europa - powiedziała prezes zarządu, Lyudmyla Kozlovska.

Jednocześnie, Fundacja apeluje do władz Francji, które będą decydować o możliwej ekstradycji innego kazachskiego oponenta reżimu, Mukhtara Abliazova do Rosji lub na Ukrainę, o wzięcie pod uwagę decyzji innych krajów UE, w tym tych ostatnich podjętych przez Hiszpanię, które zdecydowały się chronić uchodźców z Kazachstanu, oskarżanych wspólnie z Mukhtarem Ablyazovem. Kraje te w swoich decyzjach jasno podkreślają polityczny charakter wysuwanych zarzutów, jak również ryzyko związane z ewentualną ekstradycją uchodźców do Kazachstanu, Rosji czy na Ukrainę. Ponadto, warto zwrócić uwagę na fakt, że władze Kazachstanu, w ramach regularnej praktyki, przedstawiają fałszywe i bezpodstawne zarzuty, opierając się na tym, co może uzyskać większą międzynarodową wiarygodność. W związku z powyższym, wzywamy władze Francji do zwrócenia uwagi na ten fakt, jak również na informacje opublikowane przez międzynarodowe media, które jasno wskazują na to, że sprawa przeciw Ablyazovowi w Rosji oraz na Ukrainie została sfałszowana i przygotowana przez Kazachstan.

Fundacja Otwarty Dialog powstała z inicjatywy Lyudmyly Kozlovskiej (pełniącej obecnie funkcję Prezesa Zarządu Fundacji) w 2009 r. w Polsce. Fundacja została założona w oparciu o doświadczenia i kontakty wyniesione z okresu Pomarańczowej Rewolucji na Ukrainie w 2004 r. oraz w latach późniejszych w ramach działalności i współpracy międzynarodowej ukraińskich organizacji studenckich i ruchów obywatelskich. Celami statutowymi Fundacji są obrona praw człowieka, demokracji i rządów prawa na obszarze postsowieckim. Fundacja realizuje swoje cele poprzez organizację misji obserwacyjnych, w tym obserwacji wyborczych i monitorowanie stanu przestrzegania praw człowieka w krajach WNP, na bazie których są tworzone raporty i sprawozdania dystrybuowane następnie wśród instytucji UE, OBWE i innych organizacji międzynarodowych, resortów spraw zagranicznych i parlamentów krajów UE, ośrodków analitycznych i mediów. Obok działalności obserwacyjnej i analitycznej, Fundacja prowadzi aktywne działania we współpracy z parlamentarzystami zaangażowanymi w sprawy zagraniczne, prawa człowieka i relacje z krajami WNP w celu wsparcia procesów demokratyzacji i liberalizacji polityki wewnętrznej na obszarze postsowieckim. Do istotnych obszarów działalności Fundacji należą także programy pomocy humanitarnej oraz wsparcia więźniów i uchodźców politycznych. Szczególną uwagę Fundacja skupia na największych krajach Wspólnoty Niepodległych Państw: Rosji, Ukrainie i Kazachstanie. Centrala Fundacji znajduje się w Warszawie. Fundacja posiada swoje stałe przedstawicielstwa w Kijowie i Brukseli oraz przedstawicieli w Paryżu, Pradze i Rzymie.

Muratbek Ketebayev, ur. w 1957 r., były wiceminister gospodarki Republiki Kazachstanu, jeden z założycieli zdelegalizowanej opozycyjnej partii „Alga!”. Prowadził aktywną działalność społeczną i polityczną. Autor analitycznych publikacji w kazachskich mediach. Ketebayev często spotykał się z członkami Parlamentu Europejskiego, przedstawicielami parlamentów krajów Unii Europejskiej i międzynarodowymi organizacjami, jak OBWE i ONZ, informując o sytuacji w Kazachstanie, w tym o wydarzeniach w Zhanaozen, prześladowaniu opozycji i niezależnych mediów, łamaniu praw człowieka i korupcji. Z powodu prześladowań politycznych, jakie spotkały go za prowadzoną działalność opozycyjną, Ketebayev był zmuszony opuścić Kazachstan w 2010 r. Od 2011 r. przebywa w Polsce, w grudniu 2013 r. Przyznano mu status uchodźcy. W Kazachstanie Ketebayev został oskarżony z tych samych artykułów Kodeksu karnego Republiki Kazachstanu, co opozycyjny polityk Vladimir Kozlov: "podżeganie do niepokojów społecznych", "nawoływanie do obalenia ustroju konstytucyjnego" i "„utworzenie i kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą”. Ketebayeva oskarżono także o finansowanie gazet opozycyjnych, zdelegalizowanych w grudniu 2012 r. przez kazachski sąd za przejawianie ekstremizmu. Same fakty prowadzenia działań o charakterze ekstremistycznym nie zostały potwierdzone i zgodnie z Rezolucją Parlamentu Europejskiego, są one kwalifikowane jako represje polityczne i presja wywierana na media. 12 czerwca 2013 r. w Lublinie, polska policja, działając w oparciu o nakaz zatrzymania wydany przez Interpol, dokonała zatrzymania Ketebayeva na podstawie międzynarodowego listu gończego, a 13 czerwca 2013 r. został przesłuchany przez prokuraturę, poinformowany o stawianych mu zarzutach i zwolniony do domu. Tego samego dnia prokuratura poinformowała na konferencji prasowej, że nie zdecydowała się na stosowanie aresztu wobec ściganego obywatela Kazachstanu, z uwagi na to, że przedstawienie mu zarzutów mogło mieć charakter polityczny. 9 grudnia 2013 uzyskał w Polsce status uchodźcy.

Copy_of__PPF6411.JPG

ODF_logo-color-PL_RGB.jpg

Muratbek_Ketebayev_PL.pdf

pdf | 74,7 KB

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.