Wystawa "O godność, wolność, niepodległość. EuroMajdan". Piotr Apolinarski w Ukraińskim Świecie

W piątek 13 marca o godz. 18 w warszawskim centrum Ukraiński Świat przy Nowym Świecie 63, zostanie otwarta wystawa zdjęć polskiego fotoreportera, Piotra Apolinarskiego, poświęcona wydarzeniom kijowskiego EuroMajdanu.

Do końca marca w centrum warszawy będzie możliwość odbycia wędrówki w czasie i przeżycia raz jeszcze wydarzeń, jakie miały miejsce rok temu w stolicy Ukrainy. Doskonałe zdjęcia reportażowe Piotra Apolinarskiego, mieszkającego w Anglii fotoreportera Polskiej Agencji Fotografów Forum, przedstawiają w dynamiczny i emocjonalny sposób najważniejsze wydarzenia kijowskiego EuroMajdanu.

"Bohaterska walka narodu ukraińskiego o wolność i lepsze jutro zobrazowana na zdjęciach pomaga nam zrozumieć motywacje i determinację naszych sąsiadów oraz wyzwala u obserwatora odruch solidarności z protestującymi " - powiedział Tomasz Czuwara z Fundacji Otwarty Dialog.

Na wystawę składa się 45 wielkoformatowych wydruków w wysokiej jakości. Miejscem prezentacji jest duża sala na parterze Ukraiński Świat, przy Nowym Świecie 63.

Organizatorami wystawy w Ukraińskim Świecie jest Fundacja Otwarty Dialog oraz Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw. Wystawa będzie dostępna do końca marca w godzinach pracy centrum (od poniedziałku do piątku od 9 do 17) oraz w trakcie trwania wydarzeń.

Piotr Apolinarski, rocznik 1978, Fotoreporter Polskiej Agencji Fotografów Forum. Tworzył reportaże z EuroMajdanu w Kijowie, Krymu oraz z rosyjskiej inwazji w Donbasie. Za cykl "Bezpieczna przystań" z wojny w Donbasie w styczniu 2015 otrzymał nagrodę Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Erazma Ciołka. Mieszka w Londynie.

Ukraiński Świat, to projekt prowadzony przez Fundację Otwarty Dialog wraz organizacjami partnerskimi dzięki uprzejmości władz Miasta Stołecznego Warszawy i Dzielnicy Śródmieście. W lokalu przy Nowym Świecie 63 świadczona jest wszechstronna pomoc dla emigrantów oraz prowadzone wydarzenia kulturalne i społeczne.
Emigranci mogą skorzystać z pomocy psychoterapeuty. W ramach pomocy prawnej prowadzone są konsultacje dotyczące procedury uchodźczej, przedłużania czasowego pobytu w Polsce, uzyskania zezwolenia na pracę, a także spraw dotyczących małżeństwa z cudzoziemcem, praw rodzicielskich, założenia i prowadzenia działalności gospodarczej oraz podpisywania umowy najmu. Nasi wolontariusze pośredniczą także w kontaktach z ambasadą w celu wyrobienia paszportu lub wizy. Wszelka pomoc jest świadczona zarówno w języku ukraińskim jak i rosyjskim. W Ukraińskim Świecie odbywają się również zajęcia językowe oraz taneczne.
W „Ukraińskim świecie” organizowane są także warsztaty, spotkania indywidualne i grupowe poświęcone sposobom aktywnego i skutecznego poszukiwania pracy w Polsce. Prowadzone są działania na rzecz adaptacji i przyswojenia nowych warunków życia w obcym kraju. Wolontariusz świadczą pomoc w zakresie szukania pracy i przygotowania materiałów aplikacyjnych.  W centrum dyżury odbywają – oprócz pracowników Fundacji -  wolontariusze, którzy pomagają w tłumaczeniach, znajdywaniu lokum oraz zbiórce ubrań, leków i innych artykułów pierwszej potrzeby. Ich wsparcie ma fundamentalną rolę dla funkcjonowania centrum.
Nowy Świat 63 to również miejsce zbiórek charytatywnych, dla walczących i osób poszkodowanych w wyniku konfliktu. Każdy może przyjść przekazać w ręce wolontariuszy produkty odzieżowe i dziecięce w dobrym stanie oraz żywność o przedłożonym terminie przydatności i chemię gospodarczą. Na miejscu emigranci mogą otrzymać odzież. Regularnie z Ukraińskiego Światu wyruszają transporty darów do poszkodowanych na Ukrainie.
Wszystkie wydarzenia i usługi w Ukraińskim Świecie są bezpłatne.

EuroMajadan: Protesty na Majdan Niepodległości w Kijowie na następnie również w innych miastach Ukrainy i świata. Rozpoczęły się w proteście sprzeciwu wobec zarzucenia przez rząd polityki integracji Ukrainy z Unią Europejską i miały pokojowy charakter. Ludzie domagali się podpisania przez prezydenta Wiktora Janukowicza wynegocjowanej umowy stowarzyszeniowej pomiędzy Ukrainą a UE na szczycie Partnerstwa Wschodniego w Wilnie. Ich oczekiwania i nadzieje rozwiała polityka rządu i prezydenta. Pokojowa demonstracja została brutalnie spacyfikowana przez specjalne jednostki milicji Berkut. Protest, który początkowo odbywał się pod flagą Unii Europejskiej przemienił się w prawdziwą rewolucję i walkę Ukraińców o godne życie, uczciwość i przejrzystość w życiu publicznym, reformy i europejski kurs w ich kraju. Rozpoczęła się prawdziwa walka, która będzie kosztowała ponad sto ofiar, ale doprowadzi do upadku skorumpowanego reżimu.

Fundacja Otwarty Dialog powstała z inicjatywy Lyudmyly Kozlovskiej (pełniącej obecnie funkcję Prezesa Zarządu Fundacji) w 2009 r. w Polsce. Fundacja została założona w oparciu o doświadczenia i kontakty wyniesione z okresu Pomarańczowej Rewolucji na Ukrainie w 2004 r. oraz w latach późniejszych w ramach działalności i współpracy międzynarodowej ukraińskich organizacji studenckich i ruchów obywatelskich. Celami statutowymi Fundacji są obrona praw człowieka, demokracji i rządów prawa na obszarze postsowieckim. Fundacja realizuje swoje cele poprzez organizację misji obserwacyjnych, w tym obserwacji wyborczych i monitorowanie stanu przestrzegania praw człowieka w krajach WNP, na bazie których są tworzone raporty i sprawozdania dystrybuowane następnie wśród instytucji UE, OBWE i innych organizacji międzynarodowych, resortów spraw zagranicznych i parlamentów krajów UE, ośrodków analitycznych i mediów. Obok działalności obserwacyjnej i analitycznej, Fundacja prowadzi aktywne działania we współpracy z parlamentarzystami zaangażowanymi w sprawy zagraniczne, prawa człowieka i relacje z krajami WNP w celu wsparcia procesów demokratyzacji i liberalizacji polityki wewnętrznej na obszarze postsowieckim. Do istotnych obszarów działalności Fundacji należą także programy pomocy humanitarnej oraz wsparcia więźniów i uchodźców politycznych. Szczególną uwagę Fundacja skupia na największych krajach Wspólnoty Niepodległych Państw: Rosji, Ukrainie i Kazachstanie. Centrala Fundacji znajduje się w Warszawie. Fundacja posiada swoje stałe przedstawicielstwa w Kijowie i Brukseli oraz przedstawicieli w Paryżu, Pradze i Rzymie.

_MG_9851.jpg

_MG_9847.jpg

_MG_9846.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.